Transfer tryck används framförallt när det är ett mindre antal profilplagg som ska tryckas eller när man vill ha en flexibilitet och kunna märka upp kläder löpande och styckvis. 
Med transfer tekniken så för trycker man det aktuella motivet, logon etc på en bärare som sedan appliceras genom att värmas på plagget. På så sätt blir det ett hållbart och tåligt tryckprofilkläder eller arbetsplagget som fungerar för även de tuffaste sammanhangen. Till exempel så används denna tryckmetod ofta för arbetskläder och profilplagg till hantverksföretag, bilverkstäder etc där slitage tålighet är viktig tillsammans med en flexibilitet att kunna trycka upp enstaka plagg löpande.

Ett annat tillfälle när transfer kan behöva användas är när ytan som ska tryckas till exempel är svår att komma åt, eller att materialet har andningsmembran, funktionsmaterial etc. Exempel på sådana plagg är kepsar, idrottskläder, arbetskläder, företagsjackor, väskor, etc.

Det finns dessutom en mängd olika transfertyper att välja mellan som till exempel profiltransfer, stretchtransfer, plotter och flocktransfer mm.
Transfer går utmärkt att tvätta och tål för det mesta både hårt slitage och i vissa typer även hård industritvätt.

Klicka gärna på bilderna intill för att se några referensex på olika transfertryck.